Ga naar de inhoud

Actua / Astronieuws 2019

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes uit de sterrenkunde en ruimtevaart:

06/05/2019 - Blauwe reuzensterren gooien eindelijk deuren van stellair rockconcert open
Blauwe reuzensterren zijn de rock-and-roll-sterren van het universum. Het zijn massieve sterren met het motto 'Live fast, die young'. Hierdoor zijn ze echter zeldzaam en dus moeilijk te bestuderen, zelfs met moderne telescopen. Voor we satellieten de ruimte instuurden, waren er maar enkele blauwe superreuzen waargenomen. Dankzij nieuwe waarnemingen van de NASA hebben asteroseismologen van de KU Leuven nu ontdekt dat bijna alle blauwe superreuzen fonkelen en glinsteren omdat ze golven hebben op hun oppervlak.

10/04/2019 - Astronomen maken eerste foto van een zwart gat
De Event Horizon Telescope (EHT) – een wereldwijde array van acht radiotelescopen die door internationale samenwerking tot stand is gekomen – is ontworpen om beelden te maken van een zwart gat. Onderzoekers van de EHT hebben bekendgemaakt dat ze hun doel hebben bereikt. Het eerste directe visuele bewijs van een superzwaar zwart gat en zijn schaduw is te zien op een foto van het zwarte gat in het centrum van Messier 87, een kolossaal sterrenstelsel in de nabije Virgocluster.

17/02/2019 - Nieuwe hemelkaart toont honderdduizenden onbekende sterrenstelsels
Een internationaal team van meer dan 200 astronomen uit 18 landen heeft de eerste fase gepubliceerd van een grote nieuwe, ongekend gevoelige radiosurvey van de hemel die is uitgevoerd met de Low Frequency Array (LOFAR) telescoop. De survey toont honderdduizenden nooit eerder waargenomen sterrenstelsels en werpt nieuw licht op tal van onderzoeksterreinen, waaronder de fysica van zwarte gaten en de evolutie van clusters van sterrenstelsels. Het wetenschappelijke tijdschrift Astronomy & Astrophysics heeft een speciaal nummer gewijd aan de eerste 26 onderzoeksartikelen die de survey en zijn eerste resultaten beschrijven.

Klik hier voor de berichten van 2018.